ازجمله طرح های موفقی که پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی به منظور رفع تراکم تردد وسایل نقلیه در تهران به اجرا گذاشته شده است، طرح بهبود نسبی ترافیک در مرکز شهر با اجرای سیستم محدوده طرح ترافیک است که با تصویب شورای انقلاب در تاریخ 17/3/59 محدوده ای در مرکز شهر تهران تعیین شد تا از ورود کلیه وسایل نقلیه به استثناء وسایل نقلیه مجاز از قبیل وسایل نقلیه عمومی اتومبیل های اورژانس و کادر پزشکی و سرویس های دولتی از ساعت 6:30 تا 10 صبح در تمام ایام هفته جز در دو روز آخر هفته و ایام تعطیل جلوگیری به عمل آید .
طی سال های متمادی ساعت محدودیت تردد در محدوده مرکزی شهر افزایش یافت و عوارض ورود به محدوده تعیین شد . درنهایت از تابستان1375 صدور مجوز طرح ترافیک با نظارت شورایعالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور با حوزه ستادی و عملکردی سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران صورت گرفت.
طی سال های اخیر ورود به محدوده طرح ترافیک تنها با مجوزهای سالیانه و مجوزهای روزانه و هفتگی امکان پذیر است بطوریکه اکنون بر اساس مصوبه شورای عالی ترافیک روزانه 98 هزار 200 دستگاه خودرو مجاز به تردد در محدوده طرح ترافیک هستند .
طی سه سال گذشته با توجه به نیاز شهروندان به تردد در محدوده مرکزی شهر، آرم های سالیانه طرح ترافیک کاهش یافت و در ازای آن آرم های روزانه و هفتگی وارد چرخه حمل و نقل شد. اکنون سالیانه تنها 60 هزار آرم سالیانه طرح ترافیک به فروش میرسد و بالغ بر 40 هزار مجوز در قالب ارم های روزانه در اختیار شهروندان قرار دارد در عین حال با توجه به اینکه تردد های غیر مجاز در محدوده طرح ترافیک بسیار زیاد بود ، هسته مرکزی شهر به سیستم های هوشمند و دوربین های ثبت تخلف تجهیز شد تا رانندگان متخلف نتوانند بصورت غیر مجاز وارد هسته مرکزی شهر شوند. این در حالیست که با مکانیزه شدن محدوده طرح ترافیک شاهد ترفندهای مختلف برای ورود غیرمجاز به این محدوده هستیم، مخدوش کردن پلاک و ورود به محدوده از سوی رانندگان تخلفی است که شهروندان دانسته و به عمد انرا انجام می دهند .
روزانه در بسیاری از مبادی ورودی محدوده طرح ترافیک می بینیم که شهروندان زیر دوربین ثبت تخلف نیش ترمزی می زنند و با انداختن لُنگ و پارچه روی پلاک و یا بالا زدن درب صندوق عقب یا استفاده از برف شادی بر روی پلاک وارد محدوده طرح می شوند. حتی در برخی موارد شاهد هستیم شغلی جدید در محدوده طرح ترافیک ایجاد شده که موتورسواران در زیر دوربین ها ایستاده اند و در ازای گرفتن وجهی نقد از رانندگان متخلف ، پشت سر خودرو حرکت می کنند تا مانع از دیدن پلاک خودرو شوند. تمامی این موارد در حالیست که آرم های روزانه و هفتگی برای تردد شهروندان به محدوده طرح ترافیک در نظر گرفته شده است اما می بینیم که هنوز در شهرمان رانندگان متخلفی هستند که با وجود شرایط سهل و آسان باز هم فرار از قانون و انجام تخلفات فاحش را ترجیح می دهند .
حجت الله بهروز قائم مقام معاون شهردار تهران در این باره گفت: مخدوش کردن پلاک به هر دلیل و عنوانی جرم محسوب می شود و پلیس باید با تخلفات و جرم فاحش رانندگان مجرم برخورد کند .
وی با تاکید بر اینکه محدوده مرکزی شهر ظرفیت پذیرش تعداد مشخصی خودرو را دارد و ورود هر گونه بار ترافیکی اضافی به این محدوده باعث ایجاد تراکم و بروز مشکلات در تردد می شود ، بیان کرد: در زمانی که کنترل محدوده توسط عوامل انسانی انجام می شد روزانه بیش از 150 هزار ورود غیرمجاز به محدوده طرح ترافیک را شاهد بودیم. این در حالیست که طی سه سال اخیر با مکانیزه شدن تمامی مبادی ورود و خروج محدوده طرح ترافیک به دوربین های ثبت تخلف به یکباره شاهد کاهش چشمگیر ورودهای غیر مجاز به محدوده شدیم. بطوریکه اکنون پس از سه سال کنترل مکانیزه محدوده طرح ترافیک روزانه بین 6 هزار تا 7 هزار تخلف از طریق دوربین های ثبت تخلف ثبت و و ضبط می شود.
وی با اشاره به اینکه این رقم تنها تخلفاتی است که دوربین ها ثبت می کنند و مخدوش کردن پلاک را شامل نمی شود ،گفت : پوشاندن پلاک به هر نوع و با هر ترفندی جرم محسوب می شود و عوامل نیروی راهور و پلیس باید با مجرمان برخورد کنند.
بهروز تصریح کرد: سقف ارم های روزانه و هفتگی در سال جاری به 40 هزار فقره رسیده است و دیگر هیچ توجیهی برای مجرمان و متخلفان وجود ندارد که ارم روزانه و هفتگی در دسترسشان نیست چرا که به منظور رفع نیازهای ضروری همین شهروندان از سهمیه سالیانه ارم طرح ترافیک کاسته شده و بر سهم روزانه و هفتگی افزوده شده است . بنابراین تخلف فاحش رانندگان دلیل واضح ارتکاب جرم است .
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه این موضوع بار فرهنگی بسیاری دارد با عوامل راهور هماهنگ شده تا با برخورد جدی با این گونه رفتارها شود تا از اشاعه یک فرهنگ غلط در رانندگی در شهر جلوگیری کنیم .
حجت ا... بهروز از تجهیز مبادی زوج و فرد به سیستم هوشمند ثبت تخلف خبر داد و گفت: تا پایان سال جاری تمامی مبادی زوج و فرد به دوربین ثبت تخلف تجهیز خواهند شد و درصد بسیار زیادی از تخلفات ورود به محدوده زوج و فرد که از چشم عوامل راهور به دور می ماند، کاسته خواهد شد .
منبع: خبرخودرو