printlogo

سید فخرالدین شبیری
کد خبر : 7940
تاریخ انتشار : 05 مهر 1394 09:54:00

این انتظار و خواست مردم که «با رفع تحریم‏ها»، نرخ ماشین و سایر اجناس، ارزان شود، سرابی بیش نیست! بالاخره پس از سال‏ها مذاکرات هسته‏ای و «حصول توافق» بین اعضای تیم مذاکره‏کننده کشورمان با گروه 1+5، معاهده‏ای تنظیم شد که به موجب بندهایی از آن، تحریم‏های تحمیلی به کشور ما، حذف می‏شود؛ این خبر و مژده اجرای آن با استقبال اکثریت مردم مواجه شد، از این رو قرار بود مردم با چراغانی خیابان‏ها و معابر، به جشن و سرور بپردازند، اما با اشاره دولت تا «حصول قطعی نتایج توافق» این ابراز شادمانی به تأخیر افتاد؛ از سوی دیگر مردم در انتظار صادرات و واردات بیشتر کالا بوده و هستند. 

اجناس و مایحتاج مورد نیاز مردم عبارت است از هواپیماهای مسافربری مدرن، ماشین‏آلات زیربنایی، کارخانجات، انواع خودرو، دارو، مواد خوراکی، پوشاک و . . . در این میان «خودرو» همیشه از بازار پر رونقی برخوردار است. انتظار و خواست عموم مردم این بوده که نرخ اجناس کاهش یابد. . . 

این انتظار بجایی است؛ چون چند روز پس از «توافق هسته‏ای»، بازرگانان و صاحبان کارخانجات تولیدی خودرو و سایر مایحتاج مردم، از کشورهای مختلف صنعتی جهان به کشور ما آمدند و با مسؤولان مربوط مذاکرات مفصل انجام دادند. حتی شنیدیم از سوی کارخانه جنرال موتورز نیز پیشنهاداتی رسیده که همه اینها در حال بررسی است. 

در این میان نمایندگان کارخانجات بنز آلمان، رنوی فرانسه و چند کارخانه ایتالیایی، چینی، ژاپنی، کره‏ای و روسی، تلاش و کوشش بیشتری به عمل می‏آورند. اما چنانچه رئیس جمهوری محترم کشورمان گفتند: هدف اصلی ما مشارکت با کمپانی‏های خودروسازی جهان در تولید و صادرات است که آنها نیز موافقت کرده‏اند، اگر این مسئله تحقق یابد، در ایجاد کار و صادرات و «ارزآوری» حائز اهمیت فراوان است. 

ضمن ارج نهادن به زحمات تیم مذاکره‏کننده عزیز هسته‏ای کشورمان، امیدواریم حاصل تلاش و کوشش ایشان، موجب رضای حق تعالی و مردم کشورمان قرار گیرد. 

 

خریداران در صف انتظار

«خودرو» در زندگی مردم تأثیر به سزایی دارد؛ حالا اغلب ماشین‏ها از جنبه لوکس بودن خارج شده و از ضروریات زندگی محسوب می‏شوند؛ بنابراین استفاده از ماشین در زندگی افراد شهری و روستایی، نقش سازنده‏ای دارد. اکنون اکثر افراد مرفه کشورمان دارای چند ماشین بوده، پدر، مادر، فرزندان و . . . هر کدام دارای ماشین جداگانه‏ای هستند؛ شخصی تلفن کرده بود که دو کلکسیون خودرو دارم بیایید گزارش تهیه کنید. . . خوب ملاحظه می‏فرمائید که این‏گونه افراد که «عاشق ماشین» هستند، به هر قیمتی خودروهای وارداتی را می‏خرند، در حقیقت ایشان در «صف انتظار» قرار دارند. بنابراین واردکنندگان خیالشان راحت است که هر نوع ماشینی وارد کنند، مشتری دارد!

اما در این میان « خودروهای ارزان‏قیمت خارجی» نیز خریداران خاص خود را دارد؛ طبقه متوسط جامعه (کارمندان، حقوق بگیران، کسبه و . . .) خواهان ماشین‏های ارزان‏قیمت هستند؛ تصورشان این است که با رفع تحریم‏ها و پائین آمدن نرخ ارز، قیمت اجناس وارداتی نیز کاهش می‏یابد، اما به دلایل مختلف نرخ ارز پائین نیامد و برعکس بالا و بالاتر رفت و این صعود همچنان ادامه دارد. (شخصی دنبال یک آهو می‏دوید تا آن را شکار کند، اما هر چه بیشتر می‏دوید، آهو نیز به سرعت خود می‏افزود . . . «من بدو، آهو بدو» ادامه یافت تا بالاخره آن فرد، خسته و کوفته با دست خالی برگشت!) خدا کند خریداران ماشین‏های ارزان‏قیمت نیز به سرنوشت مرد شکارچی دچار نشوند. 

 

خودروهای تولید داخل چی؟

مسؤولان کارخانجات تولید خودروهای داخلی نیز با مصاحبه‏های مکرر خود «آب پاک» انتظار ارزانی خودرو را روی دست خریداران ریختند! ایشان گفتند: نرخ ارز بالا رفته، حقوق کارگران افزایش یافته، قطعه‏سازان، نرخ قطعات ماشین را بالا برده‏اند، هزینه آب و برق و سایر لوازم سیر صعودی دارد، ما هم نمی‏توانیم قیمت فروش ماشین را کاهش دهیم؛ بالاتر از این، وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت نیز فرمودند: «نرخ خودرو بالاتر خواهد رفت»! بنابراین انتظار کاهش قیمت خودرو، سرابی بیش نیست، کسانی که می‏خواهند خودرو بخرند، چه بهتر که زودتر اقدام کنند.

 

نرخ اجناس، باز هم بالا رفت!

در طی 6 ماهه اخیر متأسفانه شاهد افزایش نرخ ماشین، موتورسیکلت، دوچرخه، قطعات یدکی، لبنیات، گوشت، میوه، سبزیجات، حبوبات، کتاب، دفتر، کاغذ، لوازم التحریر، نان، دارو، درمان و . . . بودیم. این افزایش قیمت‏ها روی همه چیز تأثیر می‏گذارد و طبقه کم درآمد جامعه، بیشتر آسیب می‏بیند. همه مردم تصور می‏کردند با خاتمه مذاکرات هسته‏ای و رفع تحریم‏ها، نرخ اجناس و مایحتاج مردم کاهش خواهد یافت؛ هنوز هم این انتظار و خواست عمومی ادامه دارد.