عضو انجمن قطعه سازان با اشاره به نبود زیر ساخت اقتصادی در کشور تصریح کرد : ابتدا باید فنداسیون تولید در کشور ایجاد شود تا سرمایه گذار بدانند در چه فضا و شرایطی قرار است سرمایه گذاری نماید.
علی اکبر جوانروح با اشاره به تداوم رکود در بازار خودرو ، اظهار داشت : هر گونه بی تحرکی و رکود در بازار خودرو بر وضعیت واحدهای قطعه سازی نیز تاثیر گذاشته و مسلما تولید در این بخش را نیز با مشکلات و موانع روبرو خواهد کرد.
این فعال صنعت قطعه سازی کشور در ادامه مشکل صنعت خودرو را انحصار دولت در این صنعت اعلام کرد و افزود : با خصوصی سازی واقعی صنعت خودرو قطعا بسیاری از مشکلات پیش رو این صنعت خواهد شد.
وی گفت : امروز هر گونه توسعه صنعتی نیازمند کسب تکنولوژی و پژوهش در این عرصه است قطعا صنعت خودرو برای ایجاد و توسعه ارندی باید به تکنولوژی روز مجهز باشد.
وی تاکید کرد : امروز برای شروع هر کاری تولیدی موانع زیادی بر سر راه تولید کننده قرار داده می شود و متاسفانه هیچ گونه همکاری با تولیدکننده داخلی صورت نمی گیرد
وی اظهار داشت : در دو سه سال اخیر با افت تولید قطعات در کشور ، متاسفانه بخش زیادی از واحدهای قطعه سازی بزرگ تعطیل شده اند.
وی افزود : در این مدت بیش از 70 تا 80 درصد از واحدهای قطعه سازی ناگزیر به توقف تولید و گاها تعطیلی شدند.
وی تصریح کرد : متاسفانه در این شرایط برخی از قطعه سازان بزرگ از چرخه تولید حذف و تعطیل شدند در حالی که تعدادی از واحدهای قطعه سازان به جهت برخی حمایت ها به میزانی گسترش یافتند که هم اکنون سهمی از شرکت های خودرویی را خریداری کردند.
وی اظهار داشت : در حال حاضر بخش زیادی از قطعات مورد نیاز شرکتهای خودروساز توسط تعداد محدودی از شرکتها تامین می شود و یا توسط واردات قطعات چینی صورت می گیرد.
این فعال صنعت قطعه سازی کشور در ادامه با اشاره به لزوم تولید خودروهای به روز در کشور، بر ضرورت ارتقاء تکنولوژی در صنعت قطعه سازی کشور تاکید کرد و گفت : در شرایط کنونی زمینه ارتقاء تکنولوژی و روزآمدی در صنعت قطعه سازی ایران وجود دارد اما این کار نیازمند عزمی راسخ و حذف رانت در این حوزه از صنعت است.
جوانروح افزود : متاسفانه هم اکنون بسیاری از فعالیت ها در بخش از صنعت به صورت دستوری است بنابراین دراین شرایط امکان ارتقاء تولید و تکنولوژی در صنعت قطعه سازی فراهم نخواهد شد.
منبع: خبرخودرو