چندی پیش خبر تصویب افزایش وام خرید خودرو توسط شورای عالی پول و اعتبار تا سقف 15 میلیون تومان، بر لب خودروسازان و خریداران خودرو لبخند نشاند.
قیمت خودرو یکی از موضوعات جالب توجه بیشتر اقشار جامعه است که حتی اگر هم اینک بدنبال خرید خودرو نباشند، خبرهای آن را پی می گیرند.
نرخ وام خرید خودرو که بیش از چهار سال ثابت بود و در قالب تسهیلات هفت میلیون تومانی در بانک ها به متقاضیان پرداخت می شد، در برابر تورم بیش از 30 درصد و افزایش اندک حقوق مردم قابل توجه نبود، باعث شده بود مردم کمتر به خرید و سوارشدن ماشین های جدید تولید ملی تمایل نشان دهند.
براین اساس سه هفته قبل شورای پول و اعتبار، تسهیلات خرید خودروی سواری تولید داخل را معادل 60 درصد بهای خودرو و حداکثر 15 میلیون تومان تصویب کرد و این حداکثر 15 میلیون تومان در شرایطی تصویب شده که به گفته مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت خودروسازان هنوز درخواست خود مبنی بر افزایش نرخ خودرو در کارخانه ها را به شورای مربوطه اعلام نکرده اند.
هم اکنون بیش از 95 درصد سهم بازار فروش خودرو در اختیار دو شرکت خودروسازی ایران خودرو و سایپاست و به همین دلیل با آزادسازی قیمت خودروی داخلی این دو شرکت خودروساز به راحتی می توانند با تغییر درصد تولید، قیمت خودرو را در داخل افزایش دهند.
اواخر سال گذشته در چالش بین خودروسازان، شورای رقابت، مجلس و دولت اجازه افزایش قیمت به خودروسازان داده نشد اما امسال از گوشه و کنار زمزمه های لزوم افزایش قیمت خودرو برای حمایت از تولید داخل توسط برخی از مدیران این شرکت ها به گوش می رسد.
در این شرایط پیش بینی میزان افزایش قیمت خودروهای تولید ملی و نیز تاثیر این افزایش نرخ وام و افزایش احتمالی قیمت ها بر رکود یا رونق بازار خودرو بسیار مشکل است.
مدیر یک شرکت تولیدی قطعات خودرو در این باره اظهار کرد: وام تنها تسهیل کننده خرید خودروست اما بعنوان مثال برای خرید خودرو سایپا 111 هم خریدار باید بیش از 8 میلیون تومان داشته باشد البته مشروط بر اینکه بانک برای خرید پراید حداکثر نرخ وام را پرداخت کند، که تقریبا بعید است.
بهروز حق پناه افزود: البته می دانیم که گرفتن وام چه کار دشواری است، زیرا برخی به یاد دارند که بانک ها برای پرداخت وام 7 میلیون تومانی برای خرید خودرو، نبود منابع کافی را دلیلی برای نپرداختن این تسهیلات عنوان می کردند.
این عضو کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: برخی نمایشگاه داران خودرو معتقدند افزایش وام خودرو گروهی از متقاضیان خرید را که به پراید راضی شده بودند به سمت ماشین های دیگر سوق داده است.
به گفته وی با توجه به قیمت های فعلی خودروها، به نظر نمی رسد این میزان افزایش تسهیلات خرید خودرو نیز تاثیری در شرایط کنونی بازار خودرو داشته باشد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز اظهار کرد: در صورتیکه شورای پول و اعتبار میزان وام خودرو را بیش از این رقم فعلی و با بهره کمتری مصوب می کرد، این اقدام تاثیر مناسبی بر بازار و صنعت خودرو داخلی می گذاشت.
مصطفی روناسی افزود: البته در شرایط کنونی کشور و با توجه به اوضاع اقتصادی بسیاری از خانوارها و ضرورت توجه به مشکلات جوانان، بسیار مناسب تر بود که به جای تصویب افزایش وام خودرو ، این رقم به بخش های مهمتری مانند خرید مسکن اختصاص می یافت.
به گفته وی اختصاص تسهیلات برای ساخت خانه و تجهیزات نیز می تواند بر حوزه تولید و رونق اقتصادی تاثیر بگذارد.
وی افزود: امروز نیاز جامعه تنها دریافت تسهیلات بیشتر برای خرید خودرو نیست بلکه نیاز جامعه چیز دیگری است به همین دلیل در گذشته اغلب وام هایی که برای خرید خودرو دریافت می شد به جای اینکه صرف خرید خودرو شود در بخش های غیر از آن هزینه می شد.
روناسی تاکید کرد: برای تاثیر وام خودرو در وضعیت صنعت خودرو باید این تسهیلات مستقیما در حوزه خرید خودرو هزینه شود.
به نظر می رسد این میزان وام و تسهیلات خرید خودرو تنها موجب رونق در بازار خودروهای 20 تا 30 میلیونی شود البته در صورتیکه بهره ها بالا باشد تاثیری در بازار این قبیل خودروها هم نخواهد داشت.
درباره تاثیرات افزایش نرخ وام خودرو، در صورتیکه قیمت خودرو افزایش یابد نه تنها این امکانات و شرایط تسهیلاتی تاثیری در بازار خودرو نخواهد داشت بلکه پیش بینی می شود تقاضا در بازار خودروهای دست دوم افزایش یابد.
منبع: ایرنا