printlogo

البرز کرد
کد خبر : 4196
تاریخ انتشار : 05 فروردین 1394 12:42:00

ماه گذشته یکی دیگر از آن اتفاقات منحصر به فرد خودمان در صنعت خودرو رخ داد که سوژه داغ این شماره چراغ قرمز شد. مدیر عامل محترم شرکت ایران خودرو که از قیمت اعلامی شورای رقابت برای خودروی دنا ناراضی بود، پس از اینکه از طریق مذاکره و مباحثه نتوانست شورا را به قیمت مورد نظرش راضی کند، در یک اقدام شجاعانه(!) اعلام کرد پس از تحویل خودروهای پیش فروش شده به مشتریان، به نشانه اعتراض به دخالت شورای رقابت در امور داخلی(!) این شرکت، از این پس دنا را فقط برای بازارهای صادراتی در نظر گرفته است. مخلص کلام یعنی دنا با بازار ایران قهر کرد! 

 

کالبد شکافی ابعاد این واقعه 

نخست بد نیست بدانیم این خودروی دنا چیست که ظاهراً بازار داخلی از دیدن جمال آن محروم شده است؟ دنا روی همان پلت‏فرم آشنای سمند و پژو 405 ساخته شده و بدنه آن هم فیس لیفت سمند است و البته اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، در نمای جلو چهره متمایز و جذاب‏تری نسبت به دیگر محصولات ایران خودرو داشته، ضمناً طراحی داخلی آن هم به روز شده است. پس ما با یک خودروی متحول و کاملاً جدید یا محصولی متناسب با رقبای روز اروپایی، کره‏ای و حتی چینی طرف نیستیم، بلکه دنا نهایتاً یک فیس لیفت از سمند پیر و خسته خودمان بوده است. تازه همین خودرو نیز با چند سال تأخیر از زمان رونمایی، عرضه می‏شود!

در گام بعدی باید بدانیم این شورای رقابت کیست که این چنین موی دماغ خودروسازان ما و اخیراً هم موجب تکدر خاطر مدیرعامل ایران خودرو شده است؟! این شورا که از سال 1388 فعالیت رسمی خود را شروع کرده، قرار است در بازارهایی که انحصاری و غیر رقابتی است وارد عمل شده، هم فضا را برای ورود بخش خصوصی به این بازارها تسهیل کند و هم به منظور کنترل بازار و جلوگیری از افزایش بی‏رویه قیمت‏ها توسط انحصارگران، با روش‏هایی نظیر محاسبه دقیق قیمت تمام شده و کنترل عملکرد تأمین‏کنندگان در توزیع کالا، کاری کند تا مصرف کنندگان بیشتر از این(!) از بازیگران انحصاری این بازارها، آسیب نبینند.

سؤال بزرگی که پیش می‏آید اینکه بازار خودروی ایران انحصاری است که شورای رقابت بخواهد در آن اعمال نظر کند؟ هر چند خودروسازان ما می‏گویند این بازار رقابتی، پویا و بیش فعال است!، اما حقیقت امر این است که در محدوده قیمتی پایین‏تر از 60 میلیون تومان، یعنی همان پرتقاضا‏ترین محدوده بازار که اتفاقاً متناسب با درآمد و پس‏انداز مصرف‏کنندگان اقشار متوسط و پایین‏تر از متوسط است، این بازار غیر رقابتی بوده، چراکه به لطف قوانین فعلی، خودروهای وارداتی هرچقدر هم ارزان باشند با محاسبه نرخ تبدیل ارز و هزینه‏های بالای 100 درصد ترخیص خودرو، امکان ندارد به این محدوده قیمت نفوذ کنند. لذا حیاط خلوت آرام، دنج و بدون مزاحمتی برای تولیدکنندگان و مونتاژکاران داخلی ایجاد شده که در حدود 90 درصد این حیاط خلوت هم در اختیار دوگروه خودروسازی دولتی است!

معمای بزرگی که بعد از گذشت سال‏ها هنوز لاینحل مانده اینکه آیا ادامه این استراتژی صحیح است یا باید صنعت و بازار خودروی ایران را به سمت فضای رقابتی سوق داد؟ پُرواضح است فضای رقابتی، منجر به بالاتر رفتن حق انتخاب مصرف‏کننده شده و متعاقباً تولیدکنندگان را وادار می‏کند با بهبود راندمان کاری خود و معرفی محصولات جدیدتر، سهم خود را در بازار حفظ کنند، چرا که می‏دانند دیگر حیاط خلوتی در اختیارشان نیست که هر چه تولید کنند، مصرف‏کننده مجبور به خرید آن است، بلکه این‏بار اگر محصولش به روز و باکیفیت و به قیمت مناسب نباشد، بقای شرکت به خطر می‏افتد چون مصرف کننده به راحتی سراغ دیگر گزینه‏های موجود می‏رود.

چون این سؤال کلیدی هنوز بدون جواب مانده یا اگر جواب آن مشخص شده اراده‏ای برای اجرای آن وجود ندارد، لذا مباحثی همچون قیمت‏گذاری دستوری دنا پیش می‏آید که موجب ناراحتی و رنجش مدیران صنعت خودروسازی ما می‏شود. هنوز فراموش نکرده‏ایم که حدود 2 سال پیش و هم‏زمان با افزایش شدید نرخ ارز، دعواهای شدید و کش‏داری مابین شورای رقابت و خودروسازان در خصوص قیمت‏گذاری خودروها درگرفت و در نهایت کفه ترازو به نفع خودروسازان سنگین شد، چراکه قیمت‏ها بیشتر از آنچه وعده آن توسط نمایندگان مجلس و شورای رقابت داده می‏شد، گران شد.

 

و اما نکته پایانی

اینکه قیمت پیشنهادی شورای رقابت برای دنا درست‏تر است یا ایران خودرو، یک بحث است، خط و نشان کشیدن یک خودروساز برای یک نهاد زیرمجموعه ریاست جمهوری و سپس تلافی کردن این اختلاف نظر بر سر مصرف کنندگان با تهدید به محروم کردن آنها از خرید این خودرو نیز خود حکایتی است تاریخی! در کویر لم یزرع خودروسازی کشور که محصولاتش سال‏هاست از تکنولوژی روز دنیا عقب افتاده و به سرعت هم در حال چینیزاسیون است، ارائه محصولات نسبتاً جدیدی نظیر همین دنای خودمان، غنیمت نصفه و نیمه‏ای بود که ظاهراً این فرصت نیز از دست رفته است! جالب اینکه این‏بار هم مردم محجوب و مظلوم باید تاوان این بازار غیررقابتی و دعواهای میان تولیدکنندگان و نهاد‏های ذیصلاح را پس بدهند. 

نکته ظریف اینکه طبق عرف بازار خودروی کشورمان، قطعاً برخی از افرادی که دنا را پیش خرید کرده‏اند مصرف‏کننده نبوده بلکه هدفشان فروش خودرو با قیمت بالاتر است و اکنون تنها برنده واقعی این ماجرا همین دوستان هستند، چون اگر دنا دیگر عرضه نشود، خودروی این عزیزان در بازار قیمتی نجومی و کاذب پیدا خواهد کرد!