این اولین اتوبوس برقی گروه صنعتی ایران خودرو است که مطابق با استانداردهای بینالمللی و فناوریهای روز جهان به تولید رسیده و امروز در مراسمی، به عنوان پرقدرتترین اتوبوس برقی ساخت داخل و با بالاترین ظرفیت باتری، تولید انبوه آن آغاز شد.
مشخصان فنی اتوبوس برقی ای-آتروس
بر این اساس، در این محصول از بهترین برندهای جهانی موتورهای الکتریکی با توان حداکثری ۴۷۵ اسب بخار و گشتاور حداکثری ۳۵۰۰ نیوتن متر بهره گرفته شده تا عنوان پرقدرتترین اتوبوس برقی ساخت داخل را به خود اختصاص دهد.
اتوبوس برقی ایران خودرو دیزل در عین حال از بهترین برندهای جهانی باتری بهره میبرد که با ظرفیت ۳۵۰ کیلووات ساعت، بالاترین ظرفیت باتری را در میان اتوبوسهای برقی ساخت کشور داشته و با کالیبراسیون انجام شده بر روی محصول به منظور استفاده بهینه باتری، امکان پیمایش ۲۵۰ کیلومتر با هربار شارژ را خواهد داشت که از این نظر نیز پیشتاز است.
این محصول با بهرهمندی از پرقدرتترین موتور بازار و امکان بالاروی از شیب ۲۰ درصد به صورت ممتد و همچنین به کارگیری آخرین فناوریهای مورد استفاده در اتوبوسهای برقی در بخش ایمنی، آسایش و راحتی راننده و مسافران، به طور کامل برای استفاده در شرایط مختلف مسیرهای حمل و نقل شهری، آماده است.
اتوبوس برقی ایرانخودرو دیزل که میتواند سهم بزرگی در هوشمندسازی حملونقل عمومی کشور ایفا کند، از ویژگیهایی همچون طراحی بدنه و شاسی یکپارچه (مونوکوک)، ارتباط با مرکز داده، بازیابی انرژی، سامانه نمایشگر پیشرفته و سامانه خنککاری برخوردار است.
یکی از بزرگترین مزیتهای تولید این محصول در شرکت ایران خودرو دیزل علاوه بر برخورداری از بزرگترین خط تولید اتوبوس در خاورمیانه، طراحی و ساخت کاملا بومی این محصول بر مبنای پلتفرم اتوبوس دیزلی آتروس است که باعث افزایش سرعت در تولید محصول نهایی و عرضه آن به مشتری خواهد شد.
بر اساس بررسیهای انجام شده، استفاده از اتوبوس برقی ایران خودرو دیزل برای جایگزینی ناوگان فرسوده حمل و نقل شهری، منجر به کاهش مصرف سوخت سالانه ۴۰ هزار لیتر به ازای هر دستگاه اتوبوس با میانگین پیمایش ۸۰ هزار کیلومتر در سال و همچنین کاهش انتشار سالانه ۲.۳ تن گاز آلاینده به ازای هر اتوبوس خواهد شد.
با توجه به سازگار بودن طراحی این محصول با استانداردهای جهانی، امکان اخذ مجوز و تاییدیههای بینالمللی به منظور صادرات این اتوبوس به دیگر کشورها نیز وجود دارد و هزینه پایین تعمیر و نگهداری آن برای مصرفکنندگان، اتوبوس برقی ایران خودرو دیزل را به گزینهای جذاب برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی شهرها تبدیل کرده است.
اتوبوس برقی شرکت ایران خودرو دیزل با دستان توانمند کارگران و کارشناسان ایرانی تولید شده و برنامهریزی لازم برای خودکفایی و ساخت داخل این
محصول در دستور کار قرار گرفته است.
عضو هیات مدیره ایران خودرو دیزل ظرفیت تولید اتوبوس برقی ای-آتروس را سالانه چهار هزار دستگاه اعلام و اظهار کرد: برای تولید این محصول، از سالن های تولید اتوبوس دیزلی آتروس با تجهیز برخی ابزارهای مخصوص برای نصب باتری، موتور و نصب اتصالات برقی استفاده شده است.
مهدی بالو با اشاره به امضای تفاهم نامه تامین و تحویل ۵۰۰ دستگاه اتوبوس برقی آتروس به وزارت کشور در سال جاری، بیان کرد: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، تا پایان امسال ۱۰۰ دستگاه از این محصول تولید خواهد شد.
وی درخصوص مشخصات فنی محصول در مقایسه با رقبا خاطرنشان کرد: با بهره گیری از موتور پر قدرت با توان ۳۵۰ کیلووات در حداکثر توان و ۳۵۰۰ نیوتن متر گشتاور بیشینه، قدرت و شتاب اولیه بسیار بالا رفته است، به طوری که حتی از نسخه دیزلی اتوبوس آتروس نیز بسیار قوی تر عمل می کند. این محصول می تواند با استفاده از شبکه بی سیم به مرکز کنترل از راه دور متصل شود تا علاوه بر نظارت بر مشخصه های عملکردی، قابلیت اطلاع رسانی به راننده برای جلوگیری و برطرف کردن عیوب احتمالی نرم افزاری و سخت افزاری نیز را دارا باشد. بدین ترتیب تمامی اتوبوس های ناوگان قابلیت اتصال به یکدیگر و مرکز داده پردازی را دارند و برای اولین بار در ایران مفهوم خودروهای متصل (connected car) در محصولات تجاری پیاده سازی شده است.
نایب رییس هیات مدیره شرکت ایران خودرو دیزل، با اشاره به قابلیت شیب روی ۲۰ درصدی اتوبوس ای-آتروس با ۸۰ مسافر و ذخیره انرژی در زمان ترمزگیری، عنوان کرد: این اتوبوس در مدت زمان حدود سه ساعت به طور کامل شارژ شده و با ظرفیت باتری ۳۵۰ کیلووات ساعت، می تواند تا حدود ۲۵۰ کیلومتر پیمایش داشته باشد.
وی با اشاره به این که اتوبوس برقی ای-آتروس دارای گارانتی دو ساله یا پیمایش ۲۰۰ هزارکیلومتر است، افزود: موتور اتوبوس برقی شرکت ایران خودرو دیزل دارای پنج سال گارانتی و باتری آن نیز از هشت سال گارانتی برخوردار است.
بالو با اشاره به این که تولید شارژر و ایستگاه های شارژ این محصول طی قراردادی به شرکت مپنا واگذار شده است، گفت: در حال حاضر به همراه ۴۰ دستگاه اتوبوس، راه اندازی شش دستگاه شارژر نیز پیش بینی شده است که به منظور تهیه زیرساخت های شارژ، به همراه اتوبوس ها به شهرداری کرج تحویل داده خواهد شد.
به گفته این عضو هیات مدیره ایران خودرو دیزل، محصول اتوبوس برقی قابلیت بسیار خوبی برای صادرات به کشورهای همسایه را دارد و در داخل کشور، ارگانهایی هم چون سازمان اتوبوس رانی مشتری اصلی آن خواهند بود. اگر دولت حمایت خوبی از پروژههای برقی و داخلی سازی این خودروها کند، هزینههای ناشی از آلایندگیهای زیست محیطی و مصرف سوخت کاهش خواهد یافت. در صورتی که ناوگان فعال مسافری در اتوبوسرانی تهران سه هزار دستگاه باشد، با جایگزینی اتوبوس های برقی، روزانه در حدود ۲۷۰ هزار لیتر در مصرف گازوییل صرفه جویی خواهد شد.
وی با اشاره به برنامه های آتی ایران خودرو دیزل در زمینه تولید محصولات برقی، عنوان کرد: در حال کار بر روی اتوبوس برقی ۱۸ متری هستیم تا بتوانیم آن را وارد چرخه حمل و نقل عمومی کنیم. هم چنین تا پایان امسال نمونه های اولیه پنج محصول دیگر برقی نظیر ون باری، ون مسافری و کامیونت و کامیون برقی تولید و مراحل اخذ استانداردهای ۸۵ گانه برای آن ها طی خواهد شد.