مدیرکل فناوری ارتباطات و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: از ۲۹ مهرماه که طرح رجیستری موبایل آغاز میشود، خریداران استعلام کنند و در صورت دریافت پیام «تجهیز شما تأیید میشود» اقدام به خرید گوشی تلفن همراه کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خبرماشین» به نقل از فارس، حمیدرضا دهقانینیا در نشست طرح ثبت رهگیری موبایل و تبلت که امروز در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شد، گفت: این طرح از 28 مهرماه کلید میخورد و مردم از 29 مهر که به بازار برای خرید مراجعه میکنند، موبایلهایی که خریداری میکنند، شامل این طرح میشود.
وی بابیان اینکه نیاز سالانه به موبایل در کشور حدود 10 تا 12 میلیون تجهیز است، افزود: اگر فقط سالانه 10 میلیون تجهیز موبایل مورد نیاز کشور باشد، حدود 9 میلیون آن از طریق واردات و حدود یک میلیون آن از طریق تولید داخل تأمین میشود.
مدیرکل فناوری ارتباطات و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: بنابراین اگر 90 درصد واردات گوشی همراه از طریق قاچاق باشد، میتوان نتیجه گرفت 625 میلیون دلار از حقوق گمرکی و مالیات دولت پرداخت نمیشود که این رقم معادل 2 هزار میلیارد تومان است.
دهقاننیا اظهار داشت: واردات قاچاق منجر به عدم پرداخت حقوق گمرکی و مالیات دولت و همچنین به خطر افتادن سلامت مردم میشود.
وی ادامه داد: گوشیهای وارداتی باید به صورت سالانه آزمون سلامت شوند و نرخ ویژه جذب اشعه آنها، هرساله اندازهگیری شود و بر اساس استاندارد اجازه واردات آن به کشور داده شود. در حالیکه با توجه به واردات غیرقانونی و قاچاق مشاهده شده که برخی از گوشیهای وارداتی 14 برابر استاندارد نرخ جذب ویژه اشعه دارند که این اشعه برای سلامتی به شدت مضر است.
مدیرکل فناوری ارتباطات و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار داشت: همچنین اجرای طرح ثبت رهگیری موبایل و تبلت امکان سرقت موبایل را از بین میبرد، زیرا هر گوشی تلفن همراه با یک شناسه منحصر به آن گوشی معرفی میشود و به این ترتیب گوشی تلفن همراه قابل پیگیری و شناسایی است.
دهقاننیا به ارائه توضیحاتی در خصوص شناسه تلفن همراه پرداخت و گفت: پس از اجرای طرح ثبت رهگیری موبایل و تبلت هر گوشی تلفن همراه دارای یک شناسه مشخص میشود و از این طریق حاکمیت میتواند یکسری خدماتی را که تاکنون نمیتوانسته ارائه کند به دارنده گوشی تلفن همراه با شناسه مشخص ارائه دهد و این شناسه قابل جعل نیست.
سخنگوی طرح ثبت رهگیری موبایل و تبلت اظهار داشت: این طرح به غیر از ایران در کشورهای دیگر از جمله آذربایجان، ترکیه، اوگاندا و هندوستان به اجرا درآمده و در کشورهای اروپایی به شکل دیگری اجرا شده است.
وی با تأکید بر اینکه پس از اجرای طرح دغدغهای در زمینه تأمین این کالا وجود ندارد، گفت: از چند ماه قبل رایزنیهای لازم برای تأمین بازار با انجمن واردکنندگان موبایل انجام شده است و بر اساس نظراتی که اصناف به ما ارائه کردهاند، قرار است طرح به صورت گام به گام در مورد برخی مدلها و برندها به اجرا درآید تا کمبودی در بازار ایجاد نشود و فروشندگان کالاهای قاچاق متضرر نشوند.
مدیرکل فناوری ارتباطات و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان داشت: اگر طرح به صورت یکپارچه و در مورد تمامی مدلها و برندهای گوشی تلفنهای همراه به اجرا درمیآمد، ممکن بود فروشندگانی که دائماً گوشی تلفن همراه قاچاق بهدست آنها میرسید و به عبارتی فروشنده گوشیهای موبایل قاچاق هستند، بعد از اجرای این طرح ضرر و زیان زیادی را متحمل میشدند، بنابراین با همراهی اصناف تصمیم گرفتیم، تا این طرح را گام به گام به اجرا درآوریم.
دهقاننیا افزود: با توجه به تضمین انجمن واردکنندگان موبایل و توان آنها و اعتمادی که بین طرفین به وجود آمده، مشکلی برای تأمین بازار پس از اجرای طرح نخواهیم داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه از روز 29 مهرماه چند مدل و برند موبایل شامل طرح رجیستری میشوند، گفت: بنابراین اگر خریداری برای خرید گوشی تلفن همراه مراجعه میکند یا باید موبایلی را که خریداری میکند، شامل طرح نباشد و یا اگر موبایلی را که قصد خرید آن را دارد شامل طرح است، باید استعلام لازم را دریافت کند تا اطمینان حاصل کند که گوشی آن از طریق قاچاق وارد نشده است.
سخنگوی طرح ثبت و رهگیری موبایل و تبلت افزود: چراکه اگر خریداری که موبایل را خریداری میکند و شامل طرح رجیستری است از طریق واردات قاچاق به کشور آمده باشد، امکان استفاده از آن را نخواهد داشت و شبکه به آن سرویس نمیدهد.
دهقانینیا با تأکید بر اینکه تحت هیچ عنوان هیچ هزینهای مردم برای طرح ریجستری نباید پرداخت کنند و هر فروشنده یا فرد دیگری اگر از آنها پول طلب کرد به آنها شک کرده و از این اقدام امتناع ورزند، گفت: ضمناً اگر قرار است گوشی را که شامل طرح ریجستری میشود خریداری کنند، باید چند نکته را رعایت کنند.
وی افزود: مشتری برای خریداری موبایل ابتدا باید کد IMEI پشت گوشی را مشاهده کند که البته برخی تجهیزات تلفن همراه این برچسب را ندارند، اما به همراه کد دستوری کد IMEI ارسال میشود.
مدیرکل فناوری ارتباطات و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان داشت: همچنین کد IMEI باید با کد ثبتشده روی جعبه یکسان باشد و شبکه بر اساس کد دستوری که اعلام میشود تجهیز را تشخیص میدهد و پیامکی برای آن ارسال میشود. اگر تجهیز در هنگام استعلام پاسخ مثبت از شبکه گرفت، آن تجهیز رسمی است و میتوان آن را خریداری کرد.
دهقاننیا افزود: بنابراین اگر مشتری پیام بگیرد که تجهیز شما تأیید میشود، نسبت به خرید اقدام کند و اگر این پیام را دریافت نکرد، خود را با خرید آن گوشی وارد لیست خایکستری نکند، زیرا در صورت خرید فقط یک ماه فرصت استفاده از آن گوشی را دارد و پس از آن دیگر نمیتواند از آن گوشی استفاده کند.
وی ادامه داد: فرصتی یکماهه را به این دلیل ایجاد کردهایم، تا اگر مسافری به کشور وارد میشود، با گوشی تلفن همراه خود که شامل طرح ما میشود بتواند در فرصت یکماهه با سیمکارت خود از آن استفاده کند.
وی در مورد گوشیهای آیفون، اظهار داشت: از آنجا که برند آیفون در ایران هیچ گونه نمایندگی رسمی ندارد و در داخل کشور تولید نمیشود سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بر اساس قواعد خود به برخی از شرکتها مجوز واردات گوشیهای آیفون را داده که بر این اساس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم این نمایندگیها را به رسمیت میشناسد.
دهقاننیا افزود: 30 شرکت واردکننده برند اپل در کشور وجود دارد.