رئیس سازمان توسعه تجارت از پیشنهاد آزاد شدن واردات خودروهای بیشتر از 2500 سیسی به دولت خبر داد و در مورد واردات کالاهای کره ای گفت: اگر کره ای ها به صورت مشارکتی اقدام به تولید در کشور نکنند مقررات سختی برای واردات این کالاها اعمال میشود.
افخمی راد در نشست خبری که به منظور روز ملی صادرات برگزار شد، با اعلام این مطلب اظهار کرد: در سال جاری برای انتخاب صادرکنندههای نمونه دو معیار جدید علاوه بر معیارهای سالهای گذشته وجود دارد که آن ارزش افزوده ایجاد کرده توسط واحدهای تولیدی و دوم توجه به مقیاسهای صادراتی و تولیدی است.
وی افزود: در سال جاری 400 نفر برای صادرکنندگان برتر انتخاب شدهاند که از میان آنها 45 نفر به عنوان صادرکننده نمونه معرفی میشوند و 5 شرکت نیز به عنوان شرکت نمونه در روز ملی صادرات انتخاب میشوند.
رئیس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: در 6 ماه ابتدایی سال جاری 20 میلیارد و 500 میلیون دلار صادرات وجود داشته که این رقم در مقایسه با سال گذشته از لحاظ ارزشی 14 درصد و از لحاظ وزنی 6 درصد کاهش یافته است.
افخمی راد تاکید کرد: دلیل کاهش صادرات کشور در 6 ماه ابتدایی سال جاری کاهش قیمت نفت است.
افخمیراد در ادامه با اشاره به کشورهایی که عمده محصولات ما به آنها صادر شده است، گفت: در 6 ماه ابتدایی سال جاری میزان صادرات به چین 3.7 میلیارد دلار، عراق 3.1 میلیارد دلار، امارات 2.8 میلیارد دلار و افغانستان 1.3 میلیارد دلار بوده است. همچنین میزان واردات کشور در مدت یادشده 20 میلیارد و 900 میلیون دلار بوده است.
* تراز تجاری کشور منفی شد
وی اضافه کرد: در 6 ماه ابتدایی سال جاری ارزش واردات از صادرات پیشی گرفته و دوباره تراز کشور منفی شده است در حالی که این رقم در 5 ماه ابتدایی سال جاری مثبت بود.
این مقام مسئول در حوزه تجارت گفت: در 6 ماه ابتدای سال جاری 5.3 میلیارد دلار کالا از چین، 4.1 میلیارد دلار از امارات، 1.8 میلیارد دلار از کره، 1.6 میلیارد دلار از ترکیه و از 1.3 میلیارد دلار از هند به کشور وارد شده است.
رئیس سازمان توسعه و تجارت ادامه داد: سهم صادرات خدمات فنی و مهندسی در 5 ماهه اول سال 40 درصد افزایش یافته که این امر به دلیل انعقاد قرارداد صادرات با کشور عراق است.
افخمی راد اظهار کرد: اقلام عمده صادراتی کشور نیز مواد پتروشیمی، آهن، فولاد، مواد معدنی و شیمیایی، پسته و سیمان بوده است.
وی در خصوص تاثیرات برجام بر اقتصاد کشور و توسعه صادرات گفت: بعد از برجام مهمترین برنامه ما الحاق به WPO یا سازمان تجارت جهانی است.
رئیس سازمان توسعه و تجارت در خصوص صادرات کالاهای غیرنفتی گفت: اعداد و ارقامی که در برنامه پنجم توسعه برای صادرات کالای غیرنفتی پیشبینی شده است ما به آن دست نیافتهایم.
افخمی راد افزود: در بخش صادرات کالایی رقم انجام شده ما 50 میلیارد دلار است در حالی که براساس پیشبینیهای انجام شده باید 67 میلیارد دلار صادرات انجام میشد.
وی گفت: در بخش فنی، مهندسی نیز ما تنها توانستهایم به 50 درصد رقم پیشبینی شده صادرات داشته باشیم که دلایل عدم تحقق آن نبود ضمانتنامههای بانکی است.
رئیس سازمان توسعه و تجارت در توضیح افزود: شرکتهایی که خدمات فنی و مهندسی ارائه میدهند نیازمند ضمانتنامههای بانکی برای صادرات خدمات خود داشتند اما بانکهای این کشورها شرایط لازم را برای صدور ضمانتنامه شرکتهای ایرانی فراهم نکردند و تنها شرکتهایی موفق به انجام این کار شدند که در خارج از کشور شرکتهایی به نام غیر از ایران تاسیس کردند.
این مقام مسئول در خصوص اعطای جایزه صادراتی به صادرکنندگان گفت: مشوق صادراتی لزوما به معنی جایزه نقدی صادراتی نیست. از سال 88 این جوایز قطع شده که دلیل آن شرایط نامناسب مالی دولت و اختلاف قیمت آن در بازار است.
وی افزود: صادرکنندگان ما توانستهاند با اختلاف ارز بازار آزاد و ارز مبادلهای کالای خود را صادر کنند و نیازی در خصوص اعطای یارانه نقدی احساس نشده است.
افخمی راد اظهار کرد: در دولت یازدهم نیز ما به دنبال فراهم آوردن بستر صادرات به گونهای هستیم که نیاز به جایزه نقدی صادراتی نداشته باشد.
رئیس سازمان توسعه و تجارت گفت: نرخ ارز، تسهیلات بانکها، کاهش هزینههای حمل و نقل از جمله اقداماتی است که منجر به عرضه مناسب کالا و بستر صادراتی میشود.
* نیازی به دادن جایزه نقدی صادرات نیست
وی گفت: اعطای جایزه نقدی به صادرکنندگان در دستور کار دولت نیست و تنها برخی از کالاها که ارزش افزوده بیشتری دارد همچنین خدمات فنی و مهندسی جایزه نقدی صادراتی دریافت میکنند.
رئیس سازمان توسعه و تجارت گفت: در این خصوص دستورالعملی نوشته و ارائه شده است که تسهیلات موردنظر این بخش را 2 هزار میلیارد دلار تعیین کردهاند.
* در شرایط فعلی نباید توقع صادرات مناسب داشت
این مقام مسئول با بیان اینکه هزینه تولید کالا در کشور ما بالا است، گفت: در این شرایط نباید توقع صادرات مناسب داشت و برای توسعه صادرات نیازمند اصلاح سیاستهای کلان اقتصادی هستیم.
وی با بیان اینکه برای افزایش بهرهوری نیازمند اقدامات مناسبتری هستیم، گفت: توجه به بهرهوری و کاهش هزینههای حمل و نقل از جمله مواردی است که نیازمند به توجه و اهتمام بیشتر به آن وجود دارد.
این مقام مسئول در خصوص تجارت ترجیحی با ترکیه نیز گفت: براساس مواد تعرفه ترجیحی منعقد شده با ترکیه در صورتی که واحدهای تولیدی دو کشور از برقراری تعرفه ترجیحی دچار زیان شوند امکان برداشتن یا اصلاح آن وجود دارد.
افخمی راد در خصوص ساماندهی وضعیت عرضه کالاهای کرهای در کشور گفت: محصولات آماده و ساخته شده کرهای بازار خوبی در کشور ما دارد اما هیچ اقدامی برای داخلیسازی آنها انجام نشده که این اقدام قابل قبول برای ایران نیست.
* مقررات سختی برای واردات کالاهای کرهای اعمال میشود
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اقدام عملی برای داخلی کردن کالاهای کرهای انجام شده است اظهار داشت: مسئولین کرهای دلیل عدم تولید محصولات در ایران را تحریمها عنوان میکنند اما باید اذعان داشت که ما در حرفهای خود جدی هستیم و در صورتی که به صورت مشارکتی اقدام به تولید محصول در کشور نکنند مقررات سختی برای واردات کالاهای کرهای اعمال میشود.
رئیس سازمان توسعه و تجارت درباره چگونگی اعمال این مقررات سخت گفت: یکی از راههای آن افزایش تعرفه واردات و راه دیگر فرهم آوردن شرایط حضور کشورهای دیگر در بازار ایران است اما باید به این نکته توجه داشت که کشورهای دیگر نیز باید به صورت مشارکتی در ایران اقدام به تولید کالا کند.
* پیشنهاد آزاد شدن واردات خودروهای بیشتر از 2500 سیسی به دولت ارائه شد
افخمی راد درباره واردات خودروهای لوکس و میلیاردی به کشور تصریح کرد: خودروهای بالای 2500 سیسی لزوما خودروی لوکس به حساب نمیآیند و تنها قیمت آنها ملاک لوکس بودن آنها است.
وی افزود: خودروهای بالای 2500 سیسی در دنیا وجود دارد که لوکس نیستند همچنین خودروهای کمتر از 2500 سیسی نیز در کشورهای پیشرفته ساخته میشود که از دسته خودروهای لوکس و گرانقیت به حساب میآیند. در این خصوص پیشنهادی به دولت ارائه شده است که تعرفه واردات خودروها تغییر کند.
رئیس سازمان توسعه و تجارت درباره جایزههای صادراتی که صادرکنندگان از سالهای گذشته از دولت طلبکارند، گفت: در صورتی که در بودجه این جوایز صادراتی پیشبینی شده باشند امکان اعطای جایزههای صادراتی از سالهای گذشته وجود دارد اما بعید به نظر میرسد که دولت اقدامی برای اعطای این جوایز داشته باشد.
وی در پایان گفت: با توجه به اینکه این جوایز صادراتی مربوط به 4 تا 5 سال گذشته است، صادرکنندگان بهتر است که به دنبال دریافت جوایز خود نباشند.
منبع: تسنیم