«مجله ماشین» - پس از توافق هسته ای بین کشورمان و 1+5 که پنجشنبه گذشته در لوزان سوئیس، با درایت تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران حاصل شد، باید منتظر تحولاتی در صنعت و بازار خودرو کشورمان باشیم. دربخشی از توافق نامه، رفع تحریم های صنعتی خودرو نیز ذکر شده است؛ که همین مورد سبب ایجاد پرسش هایی در اذهان خریداران و فعالان بازار درخصوص تاثیر مثبت این رویداد برصنعت خودروسازی کشور و همچنین بازارخودروهای وارداتی می شود.
در همین رابطه، مسیح فرزانه، کارشناس صنعت و بازار خودرو ضمن گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری «مجله ماشین» می گوید: آنچه که مشخص است، با توجه به این که در طی چند سال اخیر، تحریم ها به صورت کاملا جدی لطمه هایی را بر پیکره صنعت خودروسازی کشور وارد کرده و سبب کاهش چشم گیر و بعضا توقف تولیدات محصولات داخلی و برندهای اروپایی در کشور، همراه با افت کیفیت و جایگزینی آن با برندهای چینی شد. طبیعتا بازگشت چرخه تولید و مونتاژ خودروسازان داخلی درصورت اجرای تمامی و کمال این بند از توافق نامه لوزان، نیازمند یک پروسه 2 ساله خواهد بود تا با تنظیم عرضه و تقاضا شاهد بازگشت چرخه تولید به روند طبیعی6 سال گذشته باشیم. البته تاثیرات روانی این توافق درکوتاه مدت بروی کاهش نرخ ارز و افزایش مثبت شاخص تالار بورس خود از فاکتورهایی خواهند بود که به صورت مقطعی، سبب کاهش قیمت در بازار خودروهای داخلی و وارداتی خواهد شد.
وی اشاره کرد: برای دستیابی به قیمت های متعادل باید منتظر حضور فعال شرکای خارجی جهت تامین قطعات باشیم. همچنین باتوجه به خبرهایی که از چندماه پیش درخصوص انجام مذاکرات اولیه با تنی چند از خودروسازان آلمانی، ژاپنی و کره ای منتشر شده است، رقابت در این بازار را افزایش و در نتیجه تنوع محصولات باعث کاهش قیمت ها در طولانی مدت خواهد بود. از طرفی با این حضور، صنعت کشور می تواند به صورت کاملا پیشرفته و بدون واسطه ای مجددا اقدام به فراگیری علم روز خودروسازی از بزرگان این حوزه و آموزش به نیروهای جوان و نخبه نماید.
فرزانه در ادامه می افزاید: البته با توجه به لحاظ نمودن 9 درصدی مالیات بر ارزش افزوده و افزایش قیمت ارز مبادلاتی در سال جدید به 2850 تومان و اختصاص آن تنها به یازده نوع فلزات که در تولید خودرو نیز نقش اساسی ایفا می کند، افزایش قیمت تمام شده خودروهای داخلی در سال جدید دور از ذهن نیست. البته درصورت بازگشت چرخه اقتصادی کشور به شرایط رو به رشد یک دهه گذشته می توان درطولانی مدت شاهد اثرات مثبت توافقنامه لوزان در صنعت بود.
وی در پایان اظهار می دارد: از آنجایی که اقتصاد امروز دنیا به ویژه صنعت خودروسازی متشکل از اجزای فراوانی است، و حرکت رو به رشد درآن نیازمند هماهنگ و صحیح قدم برداشتن تمامی بخش ها است، پس باید به صورت کاملا منطقی در دراز مدت شاهد بازگشت آرامش به بازار خودرو و رشد صنعت کشور باشیم که البته بازگشت دوباره کارآفرینان، صنعت گران و سرمایه گزاران به این حوزه می تواند کمک فراوانی به دولت درتسریع این روند نماید.