تویوتا یک بار دیگر از جایگاه خود به عنوان ارزشمندترین برند خودرویی جهان در سال ۲۰۱۴ دفاع کرد. ب.ام.و نیز جایگاه دوم این رده بندی را از آن خود کرده و فورد با یک جهش چشمگیر و پشت سر گذاشتن فولکس واگن و نیسان در بین پنج برند خودرویی برتر جهان قرار گرفته است. بر اساس مطالعه صورت گرفته در مورد ارزشمندترین برندهای جهانی تحت عنوان BrandZ Top ۱۰۰ ارزش برند تویوتا در سال ۲۰۱۴ با ۲۱ درصد افزایش به ۲۹.۶ میلیارد دلار رسیده است.به گفته پیتر والش، مدیر Global BrandZ، تویوتا در رابطه با حفظ ارزش برند خود بسیار هوشمندانه عمل کرده و ضمن بالابردن کیفیت و ارزش محصولات تولیدی به پیشتازی خود در بخش خودروهای هیبریدی همچنان ادامه می دهد. آقای والش تأکید می کند که کمپانی تویوتا به خوبی از عهده مدیریت اثرات برجای مانده از فراخوان های عظیم در سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ برآمده و با وجود صدمات جبران ناپذیری که به شهرت و اعتبار این خودروساز ژاپنی وارد شد اما مدیران این شرکت به شدت در پی باز پس گیری جایگاه خود هستند.
تویوتا اکنون در بازارهای مهم جهانی کم تر به عنوان یک تولیدکننده خارجی شناخته می شود. هرچند، در کشوری مثل چین یک سری حساسیت ها نسبت به اتومبیل های ژاپنی وجود دارد اما تویوتا به خاطر تمام مشاغلی که در ایالات متحده و انگلستان ایجاد کرده، بیشتر به عنوان یک برند بومی شناخته می شود. بدیهی است نام این خودروساز به خاطر محصولات پرفروشی که در این کشورها ارائه می کند بر سر زبان هاست نه به خاطر فراخوان هایی که هر چند وقت یک بار انجام می دهد. طی ۹ سالی که از انتشار لیست ارزشمندترین برندهای خودرویی جهان می گذرد، تویوتا در هفت سال حائز رتبه نخست این رده بندی شده است و تنها در دو سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ جایگاه خود را به ب.ام.و داد.
جهش فورد
از سوی دیگر طبق بررسی های انجام شده، ارزش برند فورد در مقایسه با سال ۲۰۱۳ با ۵۶ درصد افزایش به ۱۱.۸ میلیارد دلار رسیده است. کارشناسان یکی از دلایل این موفقیت را برآوردن انتظارات شخصی مشتریان در بازارهای محلی و جهانی ذکر کرده اند. به عنوان مثال، کمپانی فورد با انجام کارهایی از قبیل تفکیک کردن خودروهای پیل سوختی، سیستم های اطلاعات و سرگرمی و دیگر فن آوری های موجود از یکدیگر سعی در اولویت بخشیدن به نیازهای مهم و مورد توجه خریداران را داشته است.
آن طور که آقای والش می گوید کمپانی فورد از فن آوری خود به منظور درجه بندی مناطق و کشورهای مختلف استفاده کرده است و مشتریان این خودروساز نیز معتقدند فورد کارهایی را انجام می دهد که مورد علاقه آنهاست و همین موضوع باعث شده تا آنها در سال های اخیر به این برند قدیمی بیشتر روی خوش نشان بدهند. از دیگر اجزای استراتژی برند موفق فورد می توان به توجه مهندسین و طراحان این کمپانی به آنچه که در ذهن خریداران می گذرد، اشاره کرد. به عبارت دیگر فورد به خوبی در این حوزه حساس عمل کرده است.
دوران پس از بحران اقتصادی
رتبه دوم رده بندی ارزشمندترین برندهای خودرویی جهان در اختیار ب.ام.و قرار دارد که ارزش آن با یک رشد ۷ درصدی به ۲۵.۷ میلیارد دلار افزایش یافته است. جایگاه سوم نیز به مرسدس بنز اختصاص یافته که ارزش برند آن با ۲۰ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۲۱.۵ میلیارد دلار برآورد شده است. پس از آن نوبت به هوندا می رسد که به عنوان چهارمین برند ارزشمند خودرویی جهان دارای ارزشی برابر با ۱۴.۱ میلیارد دلار می باشد. باید توجه داشت که نقش برند به عنوان یک نیروی محرک در افزایش فروش از اهمیت بیشتری برای صنعت خودروسازی جهان نسبت به دوره پیش از بحران اقتصادی ۲۰۰۸ و قبل از آن برخوردار شده است. اکنون برندهای خودرویی برتر جهان می دانند که بحران اقتصادی اخیر مردم را وادار کرد تا در خریدهایشان و مقدار پولی که پرداخت می کنند تجدید نظر کنند.
با اینحال تنها عضو گروه ده برند خودرویی برتر جهان در سال ۲۰۱۴ که با افت ارزش مواجه شده است برند فولکس واگن می باشد که ارزش برند آن با ۴ درصد کاهش به ۸.۴ میلیارد دلار تنزل یافته است. همین افت ارزش باعث شد تا برند فولکس واگن از رتبه ششم در سال ۲۰۱۳ به رتبه هفتم نزول کند. البته علت اصلی کاهش ارزش فولکس واگن به عدم دستیابی این خودروساز به سود مناسب از بازار استراتژیک ایالات متحده نسبت به دیگر رقبا و تحمل فشار فزاینده در رابطه با قیمت گذاری محصولات آن در بازار رو به رشد چین مربوط می شود.
موفقیت آئودی
درحالی که برند فولکس واگن با کاهش ارزش روبرو شده اما آئودی که یکی از زیر مجموعه های این گروه محسوب می شود با بیشترین افزایش ارزش برند در بین سه خودروساز لوکس آلمانی مواجه شده است. بررسی ها نشان می دهد که ارزش برند آئودی در سال ۲۰۱۴ با ۲۷ درصد افزایش به ۷.۱ میلیارد دلار رسیده است.
جالب این جاست که با افزایش فروش خودروهای لوکس در بازارهای مهم جهانی، بخش عمده ای از این بازار هنوز هم در اختیار آئودی، ب.ام.و و مرسدس بنز قرار دارد. شگفت آورتر از همه این که چگونه سه برند متفاوت از یک کشور می توانند با پرداختن به جزییات تا این حد نسبت به یکدیگر متمایز باشند. در واقع با کمی دقت به آسانی می توان دریافت که شخصیت مالک یک آئودی به همان اندازه با شخصیت مالک یک مرسدس بنز تفاوت دارد که یک خریدار ب.ام.و از هردو آنها متمایز می باشد.
در پایان نگاهی خواهیم داشت به لیست ده برند خودرویی برتر جهان در سال ۲۰۱۴ و جایگاه آنها در بین ۱۰۰ برند برتر جهان. لازم به توضیح است که عدد اول نشان دهنده ارزش برند برحسب میلیارد دلار، عدد دوم جایگاه آن در بین ۱۰۰ برند برتر جهان و عدد سوم میزان درصد تغییر ارزش برند نسبت به سال ۲۰۱۳ می باشد.
۱- تویوتا: (۲۹.۶)، (۲۶)، (۲۱+)
۲- ب.ام.و: (۲۵.۷)، (۳۲)، (۷+)
۳- مرسدس بنز: (۲۱.۵)، (۴۲)، (۲۰+)
۴- هوندا: (۱۴.۱)، (۷۰)، (۱۴+)
۵- فورد: (۱۱.۸)، (۸۴)، (۵۶+)
۶- نیسان: (۱۱.۱)، (۹۰)، (۹+)
۷- فولکس واگن: (۸.۴)، (*)، (۴-)
۸- آئودی: (۷.۱)، (*)، (۲۷+)
۹- شورولت: (۴.۹)، (*)، (**)
۱۰- هیوندای: (۴.۶)، (*)، (۱۵+)
*: عدم حضور در بین ۱۰۰ برند برتر جهان، **: عدم حضور در بین ده برند خودرویی برتر جهان در سال ۲۰۱۳