نایب رئیس انجمن صنایع همگن قطعه سازی خودرو گفت : صنعت قطعه سازی ایران بواسطه شرایط و امکانات موجود در بخش نیروی انسانی متخصص و انرژی و مواداولیه ارزان در کشور ، می تواند به قطب قطعه سازی در منطقه تبدیل شود.
احمد رضا رعنایی با توجه به لزوم پیش نیازهایی به منظور ارتقاء صنعت قطعه سازی کشور افزود : قطعه سازان داخلی برای تولید قطعات گرید A نیازمند امکانات و پیش نیازهایی در حوزه سخت افزار و ماشین آلات تولیدی هستند مسلما برای تحقق این شرایط باید دستگاهها و ماشین آلات در این صنعت به روز شوند
وی تصریح کرد : وجود تیم مهندسی و ارندی قوی از جمله پیش نیازهای بعدی است که می تواند قطعه سازان را در کنترل تولید یکنواخت و برابر با استانداردهای تعریف شده و دستیابی به گریدهای بالاتر کمک نماید.
وی وجود پرسنل کار آزموده و دانش فنی نهادینه شده در مجموعه های قطعه سازی و همچنین تکنولوژی تولید را از دیگر پیش نیازها در این راستا دانست و گفت : البته تکنولوژی تولید در قطعات مختلف متفاوت است به طوری که برای برخی از قطعات تکنولوژی تولید تغییر نمی کند و استانداردهای بین المللی تعریف شده هر چند سال یکبار تغییر می کند بنابراین برای این قطعات با توجه به تکنولوژی موجود در کشور می تواند گرید A را داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد : البته مدتی است با توجه به عبور از دوران تحریم و وجود رکود اقتصادی و نبود سرمایه کافی قطعه سازان و عدم دلخوشی لازم برای سرمایه گذاری بخش سخت افزاری و سرمایه گذاری و آموزش و تجهیز تیم های آرندی در پایگاههای تولیدی کشور ضعیف گردیده و این ضعف باعث شده که در چند سال گذشته نتوانیم در زمینه قطعه سازان گرید A رشد خوبی داشته باشیم.
این فعال در صنعت قطعه سازی کشور با توجه به وضعیت قطعه سازان داخلی دارای رتبه A گفت : در حال حاضر حدود 30 درصد از قطعه سازان داخلی توانایی اجرای الزامات و تولید قطعات گرید A را دارند و حدود 50 درصد نیز قابلیت تولید قطعاتی در سطح گرید B را داشته و مابقی نیز در سطح گرید B مشروط قرار دارند و به نوعی شاید محصولات آنها نتواند در حد تولید قرار گیرد اما با یکسری چشم پوشی ها و ارفاق هایی در خط تولید قرار دارند به طوری که عملا تولیدات این واحدها در گرید C قرار دارد.
رعنایی اظهار داشت : هر چند با رفع تحریم ها و در دوران پسا تحریم و ایجاد انگیزه و سرمایه گذاری و گشایش های صورت گرفته در روابط بانکی و ال سی و نقل و انتقالات پولی و همچنین خرید تکنولوژی و جوینت شدن با شرکتهای قطعه ساز خارجی و معتبر دنیا می تواند کمک نماید به تولیدکنندگان داخلی که سطح کیفی تولیدات را ارتقاء بخشیده و از گرید B به گرید A دست یابند تا تعداد بیشتری قطعه ساز در سطح گرید A داشته باشیم.
وی افزود : این امکان البته یک الزام در کشور است چرا که با توجه به انرژی و مواداولیه ارزان در کشور و نیروی تحصیلکرده فراوان ، می توان به یک قطب قطعه سازی در منطقه تبدیل گردید و تمام کشورهای همسایه را پوشش داده و قطعات مورد نیاز آنها را تامین نمود.
وی تصریح کرد : حتی قطعه سازان داخلی می توانند در مشارکت با قطعه سازان اروپایی و تولید و طراحی مشترک قطعاتی با کیفیت بالا در داخل ، به یک قطعه ساز منطقه ای با گرید A تبدیل شوند.
منبع: خبرخودرو